Jaja droższe o 30 proc. niż przed rokiem. Jakie ceny jaj?

Średnia cena jaj w Polsce wynosi około 47 zł za 100 sztuk, co stanowi 30% wzrost w stosunku do ubiegłego roku. Ceny poszczególnych rodzajów jaj są zróżnicowane w zależności od wielkości, jakości i sposobu produkcji. Jaja klatkowe klasy L (duże) kosztują średnio w zakładach pakowania 46 zł za 100 sztuk; ściółkowe – 54,03 zł za 100 sztuk, a z wolnego wybiegu – 59,53 za 100 sztuk. Ceny w sklepach lub na targowiskach mogą być wyższe lub niższe od cen podawanych przez Ministerstwo Rolnictwa. Cena jaj w Polsce jest w tym roku znacznie wyższa niż w ubiegłym, ponieważ od wybuchu ptasiej grypy w połowie kwietnia, duzi producenci zmuszeni byli ograniczyć produkcję. Wzrost cen jest również wynikiem zwiększonego importu. Konsumenci mogą spodziewać się dalszego wzrostu cen jaj w marcu lub kwietniu, kiedy to ceny jaj są zazwyczaj niskie. Później możliwe jest, że zaczną one spadać zgodnie z popytem konsumentów.

Jakie są przyczyny wzrostu cen jaj?

Powodów wzrostu cen jaj jest kilka. Jedną z nich jest wirus ptasiej grypy, który wywarła duży wpływ na produkcję jaj w Polsce. W minionym roku trzeba było zlikwidować około 3,5 – 4 mln kur niosek, czyli około 7-8% całej populacji. Na szczęście większość stad została już odbudowana, ale powstały w ten sposób niedobór spowodował wzrost cen. Niemniej jednak wirus ptasiej grypy nadal stanowi poważne zagrożenie i ważne jest, aby konsumenci zachowali środki ostrożności przy zakupie jaj. Zaleca się zawsze kupować jaja z renomowanych źródeł i sprawdzać znak jakości na opakowaniu. Należy szukać znaku autoryzowanej organizacji kontrolnej, takiej jak PZH, Izby Handlowe lub znaki towarowe roślin i gospodarstw rolnych.

Innym powodem wzrostu cen jest wzrost kosztów paszy. Cena kukurydzy, głównego składnika paszy dla kurcząt, wzrosła dwukrotnie w ciągu ostatniego roku. Doprowadziło to do wzrostu kosztów produkcji i wyższych cen jaj. Wreszcie, w ciągu ostatniego roku w Polsce nastąpił ogólny wzrost inflacji, co również przyczyniło się do wzrostu cen jaj.

Jaki wpływ miała ptasia grypa na inne rodzaje drobiu?

Wirus ptasiej grypy wywarł również duży wpływ na cały przemysł drobiarski. Oprócz kur niosek, spowodował on śmierć lub zniszczenie milionów kurcząt brojlerów i indyków. Doprowadziło to do wzrostu cen mięsa kurcząt i indyków, a także jaj.

Czy jest możliwe, że istnieje związek między cenami jaj a wzrostem płacy minimalnej?

Wprawdzie wzrost płacy minimalnej doprowadził również do wzrostu kosztów w zakładach pakowania, ale jest mało prawdopodobne, by miało to znaczący wpływ na produkcję jaj lub ich ceny. Polskie fermy drobiu prawie wszystkie swoje pasze sprowadzają z zagranicy (87%). Kukurydza stanowi ponad połowę tego importu, ponieważ Polska sama produkuje jej bardzo mało. Dlatego ceny kukurydzy mają bezpośredni wpływ na koszty produkcji drobiu i ceny jaj 

Jak będą kształtować się ceny w najbliższych tygodniach?

Według prognoz, do Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku średnie ceny jaj mogą nieznacznie (około 3%) obniżyć się w stosunku do ubiegłego roku. Należy pamiętać, że o tej porze roku konsumenci kupują więcej jaj niż w innych porach roku, dlatego ceny są zazwyczaj niższe. Głównym czynnikiem, który będzie decydował o przyszłych cenach jaj, jest rozwój ptasiej grypy w Europie i na świecie. Jeśli wirus rozprzestrzeni się na nowe kraje lub pojawi się ponownie na obszarach, gdzie został zwalczony, ceny mogą ponownie wzrosnąć.

Podsumowując, mimo że ceny jaj znacznie wzrosły w ciągu ostatniego roku, nadal można kupić jaja po rozsądnej cenie, jeśli się wie, gdzie szukać. Głównym czynnikiem, który będzie decydował o przyszłych cenach, jest rozwój wirusa ptasiej grypy. W grudniu ubiegłego roku analitycy zapowiadali, że będą oczekiwać dalszego wzrostu cen jaj w nowym roku. Teraz zaznaczają, że do Wielkanocy cena jaj wzrośnie o kolejne 5 proc. a potem albo się zatrzyma, albo lekko spadnie, w zależności od tego, jak szybko będzie rosła produkcja.

Średnio w grudniu ubiegłego roku 1 kg jaj kosztował ok. 1 zł (mniej niż poprzednio). To, co odnotowano na aukcjach rynku hurtowego – zdaniem analityków – miało duży wpływ na ceny jaj. Duzi producenci koncentrowali swoją aktywność sprzedażową na droższych klatkach grupy L (nioski), natomiast tańsze ściółkowe i z wolnego wybiegu były kupowane rzadziej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *