Jakie warzywa i owoce sezonowe powinniśmy jeść jesienią?

Owoce i warzywa są jak wino, muszą być uprawiane w określonym środowisku. Niektóre rosną w cieplejszym klimacie, inne, takie jak ziemniaki, pomidory czy papryka, najlepiej rosną w chłodnych temperaturach. Dlatego ważne jest, aby podczas zakupów spożywczych lub przygotowywania posiłków wybierać produkty dostępne sezonowo. Taka żywność jest zazwyczaj bogatsza w witaminy i minerały niż ta uprawiana sztucznie w szklarniach lub sprowadzana z zagranicy. A z tym wiążą się korzyści zdrowotne dla Ciebie!

Jesienią warto jeść dynie, kabaczki, grzyby i jabłka. Są one bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Ich spożywanie przynosi również korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie poziomu cholesterolu i zapobieganie rakowi jelita grubego.

Jesień to pora roku obfitości. Drzewa malują się różnymi odcieniami, powietrze harmonijnie pachnie i wszędzie króluje świeżość. Czasami wychodzimy bez płaszcza, bo jest tak ciepło! A przecież do zimy jesteśmy bliżej niż kiedykolwiek. Jesień to jednocześnie czas zbiorów naprawdę ciekawych owoców i warzyw, które w wyjątkowy sposób mogą poprawić nasze zdrowie. Kiedy pogoda staje się chłodniejsza, nadchodzi czas na pojawienie się wszystkich ulubionych sezonowych owoców i warzyw. Ale pewnie wszyscy wiecie, że truskawki możemy kupić latem, pomidory nawet zimą – co nie jest dobre ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Zobaczmy więc, co możemy jeść jesienią:

Co jeść jesienią? 

Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że pomidory czy nawet truskawki możemy jeść przez cały rok, to zimą czy jesienią nie smakują one tak dobrze jak latem. Sezonowość w przypadku owoców i warzyw jest bardzo ważna, ponieważ daje pewność, że spożywane przez nas produkty są bogate w cenne witaminy i mikroelementy.

Mimo tendencji do jedzenia truskawek przez cały rok, należy pamiętać, że są to raczej owoce sezonowe. Podobnie jest z pomidorami, którym brakuje witamin, gdy są uprawiane w domu lub przewożone. Jesienią należy więc jeść cebulę i czosnek, które mają dużą zawartość zdrowych związków i witamin. Bogata w te mikroelementy jest również papryka, którą można spożywać na surowo lub po ugotowaniu. Można też włączyć jabłka – nie tylko jako owoce deserowe, ale także jako składnik różnych sałatek.

Jesienią owocami i warzywami, które najbardziej nadają się na nasze stoły są papryka, jabłka i rzodkiewki, które zawierają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Nie powinno ich zabraknąć na naszych stołach. Jednak teraz ważne jest również spożywanie wielu sezonowych produktów, takich jak warzywa korzeniowe (pasternak), dynia, pietruszka czy kiszona kapusta, które przygotowują nasze jelita na zimowe miesiące, kiedy wiele osób choruje z powodu niskiego poziomu odporności.

Jesień to jeden z najlepszych okresów na spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Produkty te nie tylko dobrze smakują, ale są również bardzo zdrowe. Jesień to okres bardzo bogaty w kolorowe i pyszne owoce i warzywa sezonowe. Całą tę obfitość można ugotować lub upiec, więc i od Ciebie nie będzie to wymagało wiele wysiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *