Malina – witaminowa petarda! Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to witamina C, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, przeciwutleniacze, które mają działanie ochronne przed wolnymi rodnikami i osłabieniem kości. Ponadto dostarczają niewielkich ilości innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak witamina A, E i K, a także kwas foliowy.

Maliny są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego i prawidłowej pracy jelit. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zwracają uwagę, że ich regularne spożywanie reguluje tranzyt jelitowy, obniża ciśnienie krwi i usuwa toksyny z organizmu 

Wysoka zawartość antocyjanów w malinach stymuluje aktywność peroksydazy glutationowej – enzymu, który neutralizuje wolne rodniki wytwarzane codziennie w naszych komórkach podczas procesów metabolicznych. Peroksydaza glutationowa hamuje zmiany degeneracyjne w mięśniach i komórkach skóry, spowalnia procesy starzenia i zapobiega rozwojowi nowotworów.

Badania amerykańskich ekspertów dowodzą, że trzy porcje malin tygodniowo znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Maliny to witaminy wzmacniające odporność organizmu na różne choroby! Ile kalorii jest w malinach? 100 g malin zawiera 46 kcal. Maliny mają wyjątkowo niską wartość kaloryczną – tylko 46 kcal na 100 gramów! Owoce te zawierają wszelkiego rodzaju minerały i mikroelementy: żelazo, cynk, magnez czy mangan; stosunkowo dużo potasu; fosfor; wapń; miedź; chrom … Zawierają również związki zwane fitoskładnikami (znane również jakoroślinne składniki odżywcze), które pełnią rolę przeciwutleniaczy przydatnych w walce z rakiem, zawałem serca czy udarem mózgu.

Jakie są korzyści z malin?

Maliny mają pozytywny wpływ na metabolizm i znacznie spowalniają starzenie się organizmu. Maliny zawierają cenne związki zwane antocyjanami (flawonoidy), które zapewniają jaskrawo czerwone zabarwienie; działają one jak naturalne filtry przeciwsłoneczne dla roślin, chroniąc je przed nadmierną ekspozycją na światło słoneczne. Efektem tego są silne właściwości antyoksydacyjne korzystne dla zdrowia człowieka.

Według nauki, regularne spożywanie malin może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie krwi, ponieważ zawierają one potas. Maliny mogą poprawić funkcjonowanie mózgu i obniżyć poziom cholesterolu, co przyniesie korzyści przede wszystkim osobom, które cierpią na chorobę Alzheimera lub choroby układu krążenia. Co jeszcze jest pożytecznego w nasionach malin? Naukowcy zbadali również, jak skuteczne są nasiona malin w leczeniu chorób takich jak rak, cukrzyca i zapalenie wątroby typu C. Zawierają one dużą ilość procyjanidyny B2 – wykazano, że związek ten hamuje rozwój komórek nowotworowych poprzez zatrzymanie ich podziału i replikacji. Olej z pestek malin może pozytywnie wpływać na łuszczycę, choroby trądzikowe oraz choroby błony śluzowej. Ponadto nawilża skórę od wewnątrz ze względu na bogactwo w kwasy tłuszczowe omega, które pomagają nawilżać nawet mocno odwodnione obszary naszego ciała, w tym paznokcie.

Co to jeszcze warto wiedzieć o malinach?

Warto wspomnieć, że maliny są często błędnie nazywane „jagodami” ze względu na ich podobieństwo do roślin jeżynowych. Błąd ten wynika częściowo z faktu, że w Polsce również można spotkać rośliny maliny czarnej (Rubus occidentalis), jednak nie są one zbyt powszechne. Innym rodzajem maliny jest malina czerwona, czyli Rubus idaeus. Różnica między tymi trzema rodzajami polega na formie pąków kwiatowych – jeśli są zwarte, oznacza to, że jest to malina czerwona. Jeśli są szeroko otwarte i różowe, to jest to jeżyna. Jeśli znajdziesz niezróżnicowaną masę kwiatów z bardzo małymi płatkami, które wychodzą w nocy, to jest to najbardziej najpospolitsza malina na świecie, czyli dzika malina.

Tak zwana malina może mieć zaskakujący wpływ na nasze zdrowie, jeśli wiemy jak ją prawidłowo wykorzystać i nie dopuścić do tego, aby zamieniła się w smaczny, ale szkodliwy słodycz, który zapycha nasz układ pokarmowy. Pamiętajmy też, że jednym z najlepszych sposobów na spożywanie malin jest dżem lub kompot – są one bardzo bogate w pektyny, które pomagają w trawieniu, wzmacniają układ odpornościowy i korzystnie wpływają na poziom cholesterolu. Dobrze komponuje się z innymi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *