Nawozy do warzyw – jakie wybrać?

Jesień to wspaniała pora roku dla ogrodników, którzy z niecierpliwością oczekują na zebranie z ziemi świeżych warzyw i owoców. Jednakże ogrodnicy muszą być pewni, że ich rośliny otrzymują wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują, aby pozostać zdrowymi i wydać owoce. Z tego powodu wielu ogrodników uzupełnia składniki odżywcze, które ich rośliny otrzymują z gleby, o dodatkowe minerały.

Na przykład w przypadku pomidorów i papryki wystarczy standardowa mieszanka azotu, fosforu i potasu. Aby zwiększyć wydajność upraw i zapewnić obfite zbiory, warto jesienią dodać do gleby specjalny nawóz do warzyw.

W przeciwieństwie do drzew owocowych i roślin ozdobnych, które wytwarzają kwiaty i owoce lub liście przez cały rok, większość warzyw ma bardzo aktywny okres wzrostu wiosną i jesienią. Jeśli planujesz posadzić nowe rośliny warzywne jesienią i zimą, będziesz potrzebował nawozu, który zawiera azot w tych miesiącach. Najlepszym wyborem jest tutaj saletra amonowa lub siarczan potasu albo sól potasowa (alternatywnie możesz zastosować mocznik). Podczas dodawania nawozu należy również zwrócić uwagę na poziom magnezu: rośliny pomidorów wymagają wyższego poziomu niż rośliny papryki.

Nawożenie warzyw

Ważną częścią dbania o ogród jest jego nawożenie. Obornik i nawozy wieloskładnikowe występują w wielu różnych formach, od proszków, przez płyny, po granulki, a każda forma najlepiej sprawdza się w przypadku różnych roślin. Najważniejsze jest, aby wybrać nawóz, który zapewni roślinom to, czego potrzebują, niezależnie od tego, czy jest to materia organiczna, składniki odżywcze czy obie te substancje. Na przykład, jeśli próbka gleby wskazuje, że masz niedobór wapnia, użyj nawozu o wysokiej zawartości wapnia. Jeśli masz niedobór magnezu, użyj siarczanu magnezu. Jeśli uprawiasz drzewo owocowe, które potrzebuje fosforu, użyj saletry amonowej. Aby mieć pewność, że nawóz zostanie równomiernie rozłożony w ogrodzie, spróbuj użyć rozsiewacza nawozów. Jeśli zamierzasz rozsypać go ręcznie, spróbuj użyć rękawic, aby nie dostać się na skórę i nie spowodować nieprzyjemnego poparzenia.

Nawożenie ogrodu warzywnego jest niezwykle ważne, zwłaszcza w sezonie jesiennym. Mówi się, że najlepszym sposobem nawożenia upraw jest obornik. Jednak obornik nie jest jedynym nawozem, który można stosować. Istnieje wiele rodzajów nawozów, a każdy z nich działa w inny sposób.

Nawóz wieloskładnikowy zawiera bardzo wiele składników odżywczych, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin. Należy zaznaczyć, że może on zawierać również śladowe ilości innych pierwiastków, ale nie zawsze tak jest. Zastosowanie tego typu nawozu będzie w dużej mierze zależało od tego, jak Twoje uprawy potrzebują składników odżywczych.

Nawozy wieloskładnikowe najczęściej stosuje się do drzew owocowych w czasie kwitnienia, a także w okresie rozwoju owoców.

Możesz również zastosować tego typu nawóz w okresie wegetacji, ale wtedy należy wziąć pod uwagę, czy Twoje rośliny są wrażliwe czy nie na niektóre składniki zawarte w takiej mieszance. Nawozy wieloskładnikowe zawierają potas i fosfor, które są niezbędne roślinom w fazie wzrostu, jednak zastosowane w nieodpowiednim czasie (w okresie kwitnienia lub rozwoju owoców) składniki te mogą spowodować uszkodzenie formy i smaku owoców.

Oprócz nawozów wieloskładnikowych można stosować nawozy organiczne (np. obornik krowi).

Skład gleby w ogrodach warzywnych jest inny niż w owocowych. Tutaj trzeba uważnie obserwować potrzeby poszczególnych roślin. Jesienią zazwyczaj dodaje się do gleby obornik albo mieszanki nawozów wieloskładnikowych. Dodatkowo bardzo często oddaje się próbkę gleby do analizy. Takie działanie pozwoli określić, jakich składników brakuje w glebie. Ponadto podczas nawożenia warto zwrócić szczególną uwagę na potrzeby roślin.

Innego nawozu będą potrzebowały warzywa, a innego drzewa owocowe. Jeśli chodzi o ziemniaki i warzywa, to jesienią warto postawić na nawóz organiczny lub mineralny. Są to zazwyczaj nawozy, które zawierają w swoim składzie; potas, magnez i fosfor. Polecanym nawozem dla warzyw jest saletra amonowa, siarczan potasu lub sól potasowa, a także siarczan magnezu. Z kolei w przypadku ziemniaków doskonałym rozwiązaniem będzie nawóz wieloskładnikowy w formie płynnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *