Śmiertelnie groźny jad kiełbasiany w domowych przetworach. Kiedy się pojawia?

Najgroźniejszą formą botulizmu jest zatrucie pokarmowe. Jest to rodzaj zatrucia za pomocą bakterii Clostridium botulinum. Botulizm dostaje się do organizmu najczęściej (choć nie tylko) przez skażoną żywność – jak sama nazwa tej trucizny wskazuje. Wiadomo, że przenika ona przez wewnętrzną błonę śluzową jelita cienkiego i tą drogą dostaje się do krwi.

Do zatrucia botuliną (zwanego botulizmem) dochodzi najczęściej w wyniku spożycia nieświeżych lub źle przechowywanych wędlin i mięs, konserw mięsnych i rybnych (o obecności trucizny świadczy charakterystyczne wybrzuszenie dna/wieczka oraz syczący dźwięk przy próbie otwarcia produktu). Ale nie tylko. Niektóre przetworzone warzywa, owoce czy grzyby również mogą zawierać toksynę.

Do początkowych objawów zatrucia jadem kiełbasianym należą: obrzęk mięśni twarzy; podwójne widzenie; niewyraźne widzenie; suchość w ustach; trudności w połykaniu; osłabienie mięśni (które może przejść w paraliż); nudności, wymioty; biegunka. Objawy te same w sobie nie świadczą o zatruciu jadem kiełbasianym, ale jeśli występują razem z objawami paraliżu – wtedy jest powód do podejrzenia zatrucia.

Jak jednak odróżnić botulizm pokarmowy od innych chorób, które przejawiają podobne objawy? 

Najgroźniejszą formą botulizmu jest zatrucie pokarmowe. Jest to rodzaj zatrucia za pomocą bakterii Clostridium botulinum. Botulizm dostaje się do organizmu najczęściej (choć nie tylko) przez skażoną żywność – jak sama nazwa tej trucizny wskazuje. Wiadomo, że przenika ona przez wewnętrzną błonę śluzową jelita cienkiego i tą drogą dostaje się do krwi.

Do zatrucia botuliną (zwanego botulizmem) dochodzi najczęściej w wyniku spożycia nieświeżych lub źle przechowywanych wędlin i mięs, konserw mięsnych i rybnych (o obecności trucizny świadczy charakterystyczne wybrzuszenie dna/wieczka oraz syczący dźwięk przy próbie otwarcia produktu). Ale nie tylko. Niektóre przetworzone warzywa, owoce czy grzyby również mogą zawierać toksynę.

Botulizm jest rzadką, ale poważną chorobą paraliżującą wywołaną przez toksynę nerwową, która jest wytwarzana przez bakterię Clostridium botulinum. Toksyna botulinowa jest jedną z najsilniejszych toksyn znanych ludzkości i już 0,000015 grama może zabić dorosłego człowieka.

Botulizm jest rozpoznawany od starożytności, istnieją dowody na to, że był stosowany przez starożytnych Greków do leczenia różnych dolegliwości. W 1902 roku naukowcy wykazali, że toksyna produkowana przez Clostridium botulinum jest odpowiedzialna za chorobę u zwierząt. Spory botulizmu są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, powszechnie występują w glebie i osadach wodnych, a najlepiej rozwijają się w warunkach niskotlenowych.

Jad kiełbasiany w przetworach

Jeśli kiedykolwiek próbowaliście domowych przetworów, wiecie, że są one bardzo smaczne. Ale czy mogą być niebezpieczne? Najwyraźniej tak. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Clinical Toxicology, duża liczba przypadków botulizmu zgłoszonych w Polsce w 2017 roku była związana ze spożywaniem domowych przetworów.

Botulizm to rzadka, ale poważna choroba wywoływana przez toksynę wytwarzaną przez bakterie Clostridium botulinum, które można znaleźć w glebie i kurzu. Bakterie te uwalniają zarodniki, które mogą przetrwać bez tlenu przez długi okres czasu (miesiące). Kiedy te zarodniki wchodzą w kontakt z wilgocią, kiełkują i wytwarzają toksyny.

Ta toksyna powoduje paraliż mięśni, zaczynając od głowy i schodząc w kierunku dolnej części ciała, co może spowodować śmierć, jeśli nie jest natychmiast leczona.

Botulizm pokarmowy jest zwykle spowodowany przez spożycie żywności zawierającej zarodniki lub wstępnie uformowaną toksynę (botulinę). W Polsce w ciągu ostatnich kilku lat kilkakrotnie odnotowano przypadki botulizmu pokarmowego spowodowanego spożyciem surowych kiełbasek .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *