Jak karmić krowy?

Układ pokarmowy krowy składa się z kilku części anatomicznych: żwacza, struktury siateczkowatej i żołądka, gdzie zachodzą specyficzne procesy trawienne. Do trawienia podczas tych odcinków należy stosować różne rodzaje pokarmów. W jednej jednostce może zostać strawiona pasza bogata w błonnik, inny węglowodan i inne białko. Dlatego pasza stosowana w przemyśle mleczarskim jest zbilansowaną kombinacją paszy zawierającej duże ilości jednego składnika odżywczego z paszą zawierającą duże dawki innych składników odżywczych. Pasza jest zbilansowana zgodnie ze specyficznymi warunkami intensywnej hodowli i cechami gatunku. Każda odmiana wymaga własnej kombinacji. Niezbędne zachęty można zapewnić ekonomicznie, wprowadzając do diety bydła niewielkie ilości słomy. Krowa może przyjąć bardzo małą ilość słomy. Zapotrzebowanie żywieniowe dorosłej krowy to ok. 10-12 kg siana średniej jakości lub 8-10 kg słomy dziennie. Krowy, których dieta składa się wyłącznie z paszy (słoma + kiszonka) powinny być codziennie uzupełniane w wiele witamin i minerałów. Właściwe żywienie jest kluczem do maksymalizacji produkcji mleka i utrzymania zdrowych krów przez wiele lat.

W procesie żucia powstaje duża ilość przeżutej, dobrze zmiękczonej paszy, która może wejść w drugi etap trawienia. Zęby bydła nie są również w stanie rozdrobnić paszy, takiej jak siano, ziarno lub suche ciastka, na bardzo drobne kawałki. Z tego powodu krowy wykształciły cztery żołądki, które pomagają w trawieniu pokarmu. Najważniejszą cechą żywienia krów mlecznych jest zapewnienie odpowiedniej ilości wysoko przyswajalnego błonnika w diecie. Każda racja żywnościowa musi być oparta na wysokiej jakości paszach objętościowych (tj. siano). Ilość i jakość siana należy dostosować do intensywności produkcji mleka. Alternatywnie można zastosować dodatkowe źródła paszy, takie jak trawa, siano lub kiszonka. Dopiero gdy w cieplejszym klimacie dostępne są większe ilości paszy lepszej jakości, rolnicy powinni rozważyć ograniczenie spożycia paszy i stosowanie tańszych produktów ubocznych. Przeżuwacze, takie jak bydło i owce, mają unikalny układ trawienny, który pozwala im przetwarzać materiały włókniste, takie jak słoma, lucerna i siano. W przeciwieństwie do ludzi przeżuwacze nie muszą spożywać dużych ilości skrobi. Hodowca powinien zwrócić szczególną uwagę na fizyczną strukturę paszy. Bardzo ważne jest karmienie przeżuwaczy kilkoma centymetrami słomy dla prawidłowego funkcjonowania ich układu pokarmowego.

Karmienie krów

Hodowcy muszą zrozumieć wpływ fizycznej struktury paszy na trawienie, zadbać o zbilansowanie i wzbogacenie diety krów poprzez stosowanie dodatków paszowych i koncentratów oraz zainstalować odpowiednie pomieszczenia do przechowywania paszy.​​​ Żywienie inteligentnych krów przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania ważnych narządów. Istnieje wiele elementów, które mają fundamentalne znaczenie dla zdrowego żywienia krów. Składniki pasz muszą być odpowiednie dla zwierząt, a nowe pasze wprowadzane są stopniowo. Osiem zasad żywieniowych naszego dietetyka pomoże Ci zapewnić optymalne warunki dla Twoich krów. Obejmują one dbanie o ich dietę sezonową (np. lato, zima), dostarczanie im wysokiej jakości paszy, dobór odpowiednich składników do produkcji pasz oraz dostosowywanie mieszanki paszowej do produkcji mleka. Nie należy jednak zapominać o konieczności zapewnienia im optymalnej temperatury i wilgotności w pomieszczeniu oraz dostępu do świeżej wody. Krowy pasą się na trawie, chętnie zjadają paszę objętościową, siano przypominające trawę, ale wysuszone na słońcu. Krowy zjadają również kiszonkę wytworzoną w wyniku fermentacji trawy i innych roślin. Kiszonka pomaga krowom produkować więcej mleka. Istnieje wiele suplementów i witamin, które można dodać do ich diety, aby zwiększyć produkcję mleka.

Współczesne krowy mleczne są żywione pełną dietą. Głównymi składnikami tych pasz są suche koncentraty oraz cała lub posiekana słoma. Pasze te są podstawą naturalnej paszy objętościowej. Te informacje pomogą opracować zbilansowaną dietę dla wszystkich zwierząt gospodarskich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *